verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Administrator

Најава: Меѓународна конференција „Е-општество.мк“ – Проверката на факти и влијанието на новите технологии врз новинарството

на 23. 01. 2017 | |
Во име на организациониот одбор, имаме чест да Ве поканиме да земете учество на дванаесеттата Меѓународна конференција „Е-општество.мк“, која оваа година е на тема „Проверката на факти и влијанието на новите  технологии врз новинарството“. Конференцијата ќе се одржи на 31 јануари 2017 година, во хотелот „Холидеј ин“ во Скопје, Македонија. Kонференцијата е организирана во рамки на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија, компонента „Сервис за проверка на факти од медиумите“, имплементирана од Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“. Настанот ќе обезбеди простор за собирање на претставниците на институции и на организации кои работат на развој на оваа област, овозможувајќи нивно вмрежување и споделување искуства за справување со медиумски манипулации за да се зголеми квалитетот и отчетноста на

„Блокираме“ – нов агрегатор на блогови

на 21. 01. 2017 | | sq
  Новиот агрегатор на блогови, „Блокираме“, ќе биде промовиран денеска во 12 часот во кафулето „Винил“ во Скопје, но и ќе почне новиот конкурс за блогери. Подолу го пренесуваме соопштението.   Со особена чест и задоволство би сакал да ви го презентирам нашиот нов проект „Блокираме“, агрегатор на блогови од Р. Македонија. Блоговите може да почнете да ги пријавувате на следниот линк: http://blokirame.mk/add Покрај повикот да ги пријавите своите блогови

ЗНМ со осуда за вербалното насилство на власта против новинари

на 17. 01. 2017 | | sq
понеделник 16 јануари, 2017 Здружението на новинарите на Македонија го осудува напливот на координирано вербално насилство на власта против новинари, кој е насочен против слободата на медиумите и правото на јавноста да се информира. Ваквите напади имаат цел да ги заплашат и да ги замолчат новинарите и да ја задушат критиката во медиумите. Со тоа власта сака да ја спречи јавноста да се информира за важни случувања во земјата. Обвинувањата

ДЗЛП: Порталите за информирање да бришат лични податоци

на 16. 01. 2017 | | sq
  СООПШТЕНИЕ ДО МЕДИУМИТЕ Една од надлежностите на Дирекцијата за заштита на личните податоци (ДЗЛП) во согласност со Законот за заштита на личните податоци („Службен весник на Република Македонија“, бр. 7/05, 103/08, 124/10, 135/11, 43/14, 153/15 и 99/16), како самостоен и независен државен орган за заштита на личните податоци во Република Македонија, е да развива политики и да дава насоки во врска со заштитата на личните податоци.
Дирекцијата за заштита

СИТЕ МАСКИ НА „НОВИНАРСТВОТО“: Избор написи на Зоран Бојаровски во 2016 година

на 11. 01. 2017 | |
  Претепани новинарски правила (16.12.2016) Уште една куса лекција: Кога станува збор за известување за дејства или настани во кои има загрозување на човечкиот живот или неговата физичка и друга безбедност, најрелевантни, освен примарните извори како што се очевидците, се таканаречените овластени извори. Тоа се, најчесто, полицијата и лекарите.
Значи, мора да се биде критичен при изборот на изворот и да се провери дали се точни информациите на кои се

Избор од новинарските лекции во 2016 година

на 4. 01. 2017 | |
    Колку е скапоцен угледот на јавните личности? (30.12.2016) Изјавата на турската амбасадорка Тулин Еркал Кара, која во нејзината изјава искажа цврсто уверување дека лицето ќе ја добие заслужената казна, и укажувањата на обвинителството како да одлучува се загражувачки, од причина што ваквите изјави доаѓаат од високи преставници на друга држава.   Работата на ад хок телото: Предизборeн надзор на медиумите во време на поствистината (26.12.2016) – Новинарска лекција

ЗА НОВИНАРСКОТО ЛАКЕЈСТВО И ЗА ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ СТАНДАРДИ: Избор написи на д-р Дејан Донев во 2016 година

на 1. 01. 2017 | |
    Oдделение за постизборна трауматологија (19.12.2016) „Ниските поени го поткрепуваат песимизмот на медиумската заедница и очекувањата да се избегне од тенденциите кон поголема државна контрола, политизација и економска деградација на медиумите“, се вели во Извештајот на Прибе. „Наспроти оваа заднина, важно е да се нагласи дека медиумите се клучен играч во демократија, не само како јавен заштитник, туку и како соработник на плурализмот, развојот на демократијата и на дијалогот“.

ЗЛОУПОТРЕБИТЕ НА МЕДИУМИТЕ: Избор написи на проф. д-р Мирјана Најчевска во 2016 година

на 31. 12. 2016 | |
    Работата на ад хок телото: Предизборeн надзор на медиумите во време на поствистината (22.12.20016) Паѓа в очи фактот дека за ниту еден од медиумите што ја поддржуваат политиката на актуелната власт, влегувањето на УЈП во поголем број здруженија на граѓани одеднаш воопшто не претставува вест. Дури и оние мал број медиуми што ја информираат јавноста за активностите на УЈП, не се впуштија во поопсежни анализи и не ја

МЕДИУМИТЕ ВО ЗАПЧАНИЦИТЕ НА ВЛАСТА: Избор написи на Љубомир Костовски во 2016 година

на 30. 12. 2016 | |
      Работата на ад хок телото: Предизборeн надзор на медиумите во време на поствистината (26.12.2016) – Новинарска лекција Претворањето на одредени телевизии само во линк на една партиска предизборна програма даде контрарезултати. Не е добро да се претерува ниту во слаткарница, а ни на малиот екран. Евентуалните казни за таквите телевизии од страна на судот, а по предлог на ад хок телото за надзор, беа пресметан ризик.  

Предизборен молк

на 24. 12. 2016 | |
  Почитувани читатели, Од 24 часот денеска до 19 часот в недела (25 декември 2016 година) трае предизборниот молк. Во овој период „Сервис за проверка на факти во медиумите“ нема да објавува нови содржини – ни на веб-страницата на „Сервисот“, ниту на страниците и на профилите на „Сервисот“ на социјалните мрежи.

Претплатете се за најнови вести